Osmi put

15219623_10212273448178105_3499899827255300737_n

O EKSPLOATACIJI I MOGUĆNOSTI
TRANGRESIJE DISKUSIONIH FORMATA

Nedelju 4.decembar 2016. u 17 sati
Kulturni centar REX, Beograd
Socijalni ogled o participaciji, neliderska debata
Autorka: Kia Kiai

Sređivanje dvorišta, dijaloška platforma Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, gostovala je na festivalu Van okvira, unutar samoorganizovanih programa.

Budući da smo svi upleteni u odnose dominacije i subordinacije, da nekada eksploatišemo a nekada smo eksploatisani, svi su bili pozvani da ravnopravno učestvuju u razgovoru o eksploataciji u umetnosti, aktivizmu i…

Stoga je upražnjeno mesto (od) autoriteta, koje bi zauzeo moderator/moderatorka, uvodničar/uvodničarka, u duhu Delezove ideje da se, ako ne ostavimo prazno mesto, ništa se novo ne može dogoditi.

Svi učesnici postavljali su pitanja, komentarisali, davali sudove, primere, bili lični, odgovarali na pitanja, kritikovali, iznosili svoje nedoumice, predloge… bez pritiska da diskusija mora živo da teče, jer “ne treba ukidati pauzu u pozorišnom činu”.

Raspored u prostoru kao ni sam prostor unutar Rexa nije bio unapred zadat, već je bio stvar pregovaranja i/ ili spontanosti u odnosu na paralelna dešavanja festivala Van okvira, kao i na interni kontekst eksperimenta.

Ovaj eksperiment, po sebi, pored najavljene teme, ”Eksploatacija u umetnosti”, doticao se i pitanja participacije u umetnosti kao i mogućnosti transgresije formata razgovora, diskusije.

Najveći deo dijaloga odvijao se u mraku.

Snimak

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s