PETI PUT

radnici

SLUČAJ RADNIKA U KULTURI

Ponedeljak, 29. jun 2015. u 20.30 sati
Magacin u Kraljevića Marka 4
Javno isleđivanje

Autor i moderator: Marko Pejović (Hajde da…)

Tri radnika/ce u kulturi će, u formi distopijskog isleđivanja, javno su odgovarala na pitanja koja su preuzeta iz profesionalnog psihološkog upitnika koji instrumentalizuje oslobađanje od devijantnog ponašanja, u ovom slučaju ponašanja radnika u kulturi:

„Cilj vašeg obelodanjivanja jeste da vam pomogne da se oslobodite devijantnih tajni i devijantnih sećanja koji utiču na vaš razvoj zdravog samopouzdanja i zdravog životnog stila. Važno je da budete maksimalno precizni i iskreni koliko god možete tako da možete da budete odgovorni za sve što iskrsne tokom lečenja. Iskrenost i temeljnost će vam pomoći da budete adekvatnije nelagodni sa neprikladnim ponašanjem, i pripremiće vas da izgradite zdravije samopouzdanje (bez devijantnih i sramnih tajni). Čuvanje tajni o ponašanju će vas sprečiti da postanete iskreni, kao i od uspeha u tretmanu. Informacija o ovom razotkrivanju može da se potvrdi kroz niz metoda koji uključuju ispitivanje poligrafom i/ili pletismografom, ukoliko vaš terapeut i radnik na slučaju procene neophodnim.“

Na pitanja kao što su “Kada ste počeli sa takvim (sramnim) ponašanjem? Ko je još učestvovao u tome? Gde se to dešavalo? Šta ste mislili tokom tih aktivnosti? Kako ste uspeli da ne budete uhvaćeni na delu?”* odgovarali su Aleksandar Gubaš, Mirjana Boba Stojadinović, Sunčica Milosavljević, Sandra Stojanović i drugi.

Svi prisutni imali su priliku da i sami zauzmu poziciju onog koji isleđuje ili koga isleđuju, kao i da sebi postavi pitanje da li NKSS kao mreža i prema kome zauzima isleđivačku poziciju. Da li razumemo različite pozicije unutar mreže i da li uopšte možemo da ih parafraziramo?

*Originalan naziv dijagnostičkog instrumenta je “Sexual History Disclosure, Sexual Behavior Forms” (preuzeto iz Fisher, T. D. (ed) Handbook of Sexuality-Related Measures, New York, Routledge, 2010).

Snimak

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s